Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Richard Villar School of Hip Arthroscopy Course - Σεμινάριο αρθροσκοπικής χειρουργικής του ισχίου στο York της Μεγάλης Βρετανίας – συμμετοχή του Αλέξανδρου Τζαβέα ως εκπαιδευτή (instructor member of the faculty)

Το σεμινάριο αρθροσκόπησης ισχίου της σχολής αρθροσκόπησης ισχίου του Richard Villar (Richard Villar School of Hip Arthroscopy) πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο της “Smith and Nephew”, στο York της Μεγάλης Βρετανίας.  Στο σεμινάριο αυτό λαμβάνουν μέρος εκπαιδευτές ορθοπαιδικοί χειρουργοί εξειδικευμένοι στην αρθροσκόπηση ισχίου, από τη Μεγάλη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, και εκπαιδευόμενοι ορθοπαιδικοί χειρουργοί απ’ όλον τον κόσμο.  Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου γίνεται επίδειξη αλλά και ενεργητική συμμετοχή από την πλευρά των εκπαιδευόμενων στις βασικές και προχωρημένες τεχνικές της αρθροσκόπησης ισχίου σε ανθρώπινα πτωματικά παρασκευάσματα στα πειραματικά χειρουργεία.  Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιστημονικές διοργανώσεις παγκοσμίως πάνω στο αντικείμενο της αρθροσκόπησης ισχίου και απευθύνεται σε ειδικούς ορθοπαιδικούς χειρουργούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αρθροσκοπική χειρουργική του ισχίου.

Στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό αυτό κέντρο υπάρχει αίθουσα πειραματικού χειρουργείου με 17 χειρουργικές τράπεζες, σε κάθε μία από τις οποίες χρησιμοποιείται ανθρώπινο πτωματικό παρασκεύασμα ισχίου.  Σε κάθε πτωματικό παρασκεύασμα συμμετέχει ένας εκπαιδευτής και δύο εκπαιδευόμενοι.  Αυτό δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να έχουν ενεργητική συμμετοχή σε πολυάριθμες χειρουργικές τεχνικές της αρθροσκόπησης ισχίου, εξομοιώνοντας σχεδόν πλήρως με τις συνθήκες του πραγματικού χειρουργείου της αρθροσκόπησης ισχίου.

Ως εκπαιδευτές λαμβάνουν μέρος διάσημοι ορθοπαιδικοί χειρουργοί, εξειδικευμένοι στην αρθροσκόπηση ισχίου, από τη Μεγάλη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το σεμινάριο πραγματοποιείται κάτω από τη διεύθυνση του διάσημου ορθοπαιδικού χειρουργού Richard Villar.

Ο Αλέξανδρος Τζαβέας συμμετέχει στο σεμινάριο ως εκπαιδευτής (member of the faculty), αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα.  Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2016.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.alexandrostzaveas.gr

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Τα αποτελέσματα της αρθροσκόπησης ισχίου σχετικά με το φύλο και την ηλικία: μία συγκριτική ανάλυση ομάδων

Στην τρέχουσα έκδοση του αμερικάνικου περιοδικού “Journal of Bone and Joint Surgery”, δημοσιεύτηκε μελέτη στην οποία έγινε προσπάθεια σύγκρισης των κλινικών αποτελεσμάτων ασθενών που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση σχετικά με το φύλο και την ηλικία.  Οι ερευνητές οδηγήθηκαν στην πραγματοποίηση της μελέτης αυτής, λαμβάνοντας υπόψη ότι παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου που γίνεται για την θεραπεία του συνδρόμου της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.

Αναλύθηκαν τα δεδομένα 150 ασθενών, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση από έναν μεμονωμένο ορθοπαιδικό χειρουργό.  Οι ασθενείς διαιρέθηκαν σε ηλικιακές ομάδες των 25 ατόμων: νεαρές γυναίκες νεότερες των 30 ετών, γυναίκες ηλικίας 30 έως 45 ετών, γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών, άρρενες ασθενείς νεότεροι των 30 ετών, άρρενες ασθενείς 30 έως 45 ετών και άρρενες ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 45 ετών.  Τα πρωτογενή αποτελέσματα συλλέχθηκαν με τη χρήση των κλιμάκων αξιολόγησης του ισχίου Hip Outcome Score Activities of Daily Living Subscale (HOS-ADL), Hip Outcome Score Sport-Specific Subscale (HOS-Sport) και modified Harris hip score (mHHS). 

Στα συμπεράσματα της μελέτης αυτής φάνηκε ότι αν και όλοι οι ασθενείς είχαν σημαντική βελτίωση σε όλες τις κλινικές παραμέτρους, οι ασθενείς με μεγαλύτερη ηλικία των 45 ετών είχαν χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με τους νεότερους ασθενείς, με τις γυναίκες ασθενείς μεγαλύτερης της ηλικίας των 45 ετών να εμφανίζουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες.  Στην ομάδα της ηλικίας μικρότερης των 45 ετών, οι γυναίκες είχαν αποτελέσματα ισάξια με αυτά των αντρών σε σχέση με τις κλινικές παραμέτρους.  Η οδηγία των συγγραφέων είναι ότι η φροντίδα θα πρέπει να εξατομικεύεται, προκειμένου να βελτιστοποιείται το κλινικό αποτέλεσμα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.


Πηγή: “J Bone Joint Surg Am.”, Μάιος 2016

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Το μέγεθος της θυλακοτομής κατά την αρθροσκόπηση ισχίου επηρεάζει την σταθερότητα της κινηματικής της άρθρωσης

Σε πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο στο αμερικάνικο περιοδικό “Arthroscopy”, οι ερευνητές προσπάθησαν να εκτιμήσουν την επίδραση του μεγέθους της θυλακοτομής και της επικείμενης συρραφής του στην εμβιομηχανική σταθερότητα της άρθρωσης του ισχίου και της κινηματικής του κατά τη διάρκεια της εξωτερικής στροφής σε ένα πτωματικό μοντέλο ισχίου.

Χρησιμοποιήθηκαν οκτώ πτωματικά παρασκευάσματα ισχίου στη μελέτη αυτή.  Το κάθε ισχίο εκτιμήθηκε κάτω από στροφικές φορτίσεις των 6N οι οποίες εφαρμόστηκαν από ένα σερβο-υδραυλικό πλαίσιο και μεταδόθηκαν από ένα σύστημα τροχαλιών.  Οι καταστάσεις οι οποίες εκτιμήθηκαν ήταν (1) ουδέτερη κάμψη με τον θύλακο ακέραιο, (2) ουδέτερη κάμψη με μία θυλακοτομή δια των πυλών εισόδου μήκους 4cm, (3) ουδέτερη κάμψη με μία θυλακοτομή 6cm και (4) ουδέτερη κάμψη με συρραφή του θυλάκου.  Τα μαλακά μόρια διατηρήθηκαν κατά της διάρκεια όλων αυτών των παρεμβάσεων.  Για την κάθε περίπτωση ελήφθησαν μετρήσεις σχετικά με την κινηματική της άρθρωσης του ισχίου (εύρος κίνησης, περιοχή υστέρησης και ουδέτερη ζώνη).

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι κάτω από συνθήκες εργαστηρίου, οι θυλακοτομές μεγαλύτερου μήκους συνοδεύονται από αυξήσεις σε όλες τις μετρήσεις της κινητικότητας της άρθρωσης, δηλαδή εύρος κίνησης, περιοχή υστέρησης και ουδέτερη ζώνη.  Η πλήρης συρραφή του θυλάκου επανέφερε αυτές τις μετρήσεις στο φυσιολογικό, τόσο που οι μετρήσεις ήταν συγκρίσιμες με την προ των θυλακοτομών κατάσταση.  Έτσι, φαίνεται ότι η πλήρης θυλακοτομή μετά την αρθροσκόπηση ισχίου βοηθάει στην επαναφορά της άρθρωσης στο προεγχειρητικό επίπεδο από άποψης σταθερότητας.


Πηγή: “Arhroscopy”,  Μάιος 2016