Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Η αρθροσκοπική έναντι της ανοικτής θεραπείας μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου cam: μία προοπτική κλινική μελέτη κοόρτης

Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να διευκρινίσει εάν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ασθενών που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου με αυτούς που υπεβλήθησαν σε ανοικτή χειρουργική τεχνική εξάρθρωσης του ισχίου για τη θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (femoroacetabular impingement syndrome-FAI), ο καθορισμός των μεταβλητών παραγόντων που σχετίζονταν σημαντικά με τη λειτουργικότητα του ισχίου πριν από τη χειρουργική επέμβαση και αυτών που σχετίζονταν με το τελικό λειτουργικό αποτέλεσμα μετεγχειρητικά.

Οι συγγραφείς επέλεξαν 198 ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με αρθροσκοπική είτε με ανοικτή χειρουργική τεχνική και με ελάχιστο χρόνο παρακολούθησης τους 59 μήνες.  Τα κριτήρια συμπερίληψης ήταν ηλικίες 18 έως 50 έτη, η μεμονωμένη μορφολογία μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου cam και η πλήρης κλινική και ακτινολογική τεκμηρίωση.  Τα στοιχεία υποκειμενικής αξιολόγησης από τους ασθενείς εκτιμήθηκαν με την κλίμακα αξιολόγησης του ισχίου nonarthritic hip score-NAHS).  Έγινε σύγκριση της προεγχειρητικής με τη μετεγχειρητική βαθμολογία της κλίμακας αυτής, των γωνιών άλφα (alpha angles), και του ποσοστού των επιπλοκών.  Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν οι κατάλληλες στατιστικές μέθοδοι για την τελική επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Η μέση γωνία άλφα βελτιώθηκε από τις 71,5° στις 40,8° και η μέση βαθμολογία NAHS βελτιώθηκε από το 50 στο 83, με καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες.  Διαπιστώθηκε ένα ποσοστό επιρροής 16,9% στην προεγχειρητική βαθμολογία που εξηγήθηκε από τις μεταβλητές του φύλου, την προεγχειρητική γωνία άλφα, την παρουσία εκφυλιστικών βλαβών και την ηλικία.  Η αναλογία του ποσοστού επιρροής στην κλίμακα αξιολόγησης NAHS μετεγχειρητικά ήταν 62,8% και αυτή αποδόθηκε στους μεταβλητούς παράγοντες της προεγχειρητικής βαθμολογίας, τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης και τη γωνία άλφα.  Το ποσοστό επιπλοκών ήταν 7%.

Η χειρουργική της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική για την βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενή.  Δεν υπήρχαν διαφορές στα κλινικά ή ακτινολογικά αποτελέσματα μεταξύ των δύο τεχνικών. 


Πηγή: Rego PA, Mascarenhas V, Oliveira FS, Pinto PC, Sampaio E, Monteiro J. Arthroscopic versus open treatment of cam-type femoro-acetabular impingement:retrospective cohort clinical study. Int Orthop. 2018 Jan 3.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Η κάκωση του αιδοιϊκού νεύρου είναι μία σχετικά συχνή αλλά παροδική επιπλοκή της αρθροσκόπησης ισχίου

Η αρθροσκόπηση ισχίου αποτελεί μία αναδυόμενη τεχνική για πολλαπλές παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν επίμονη συμπτωματολογία.  Όπως και οι άλλες αρθροσκοπικές τεχνικές, η αρθροσκόπηση ισχίου αποτελεί μία μικρής παρεμβατικότητας τεχνική που συνοδεύεται με όλα τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά αυτών.  Παρά τη μικρή παρεμβατικότητά της, ωστόσο, δεν λείπουν οι επιπλοκές, όπως άλλωστε και σε κάθε χειρουργική τεχνική.  Μία από τις επιπλοκές που πολλές φορές υποτιμάται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση ισχίου είναι η κάκωση του αιδοιϊκού νεύρου.  Το αιδοιϊκό νεύρο είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα και εν μέρει τη λειτουργικότητα της γενετικής περιοχής.  Το νεύρο αυτό διατρέχει την περιοχή ανάμεσα στους δύο μηρούς, και συγκεκριμένα μεταξύ του οσχέου και του πρωκτού στον άντρα και μεταξύ του αιδοίου και του πρωκτού στις γυναίκες.  Σε κάποιες περιπτώσεις η πορεία του νεύρου αυτού είναι σχετικά επιφανειακή.  Η περιοχή αυτή υποβάλλεται σε πίεση κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ισχίου.  Με τις σύγχρονες συσκευές, ωστόσο, η πίεση στην περιοχή αυτή έχει ελαχιστοποιηθεί.  Παρόλα αυτά πάντα υπάρχει πιθανότητα να πιεστεί το νεύρο αυτό περισσότερο από το κανονικό. 

Η κάκωση του νεύρου αυτού προκαλεί μία αιμωδία, δηλαδή μείωση της αισθητικότητας στην γεννητική περιοχή, και σε κάποιες περιπτώσεις και δυσλειτουργία.  Αν και αρκετά σπάνια, όλοι οι αρθροσκοπιστές του ισχίου είχαν έστω και μία εμπειρία με κάποιον ασθενή τους, ο οποίος για μερικές ώρες ή μέρες εμφάνισε τέτοια συμπτωματολογία μετά από την αρθροσκόπηση ισχίου.  Είναι βέβαια γνωστό ότι η επιπλοκή αυτή είναι παροδική και η αποκατάσταση είναι πλήρης, τόσο για την αισθητικότητα όσο και για τη λειτουργικότητα.

Σε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Knee Surgery Sports Traumatology Arthroscopy έγινε μία λεπτομερής μελέτη προκειμένου να ανιχνευθεί το ποσοστό εμφάνισης της κάκωσης του αιδοιϊκού νεύρου μετά από αρθροσκόπηση ισχίου και οι συγκεκριμένοι παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν την επιπλοκή.  Έγινε μία εκτενής έρευνα στις βάσεις δεδομένων Medline, Embase και PubMed, όπου αναζητήθηκαν τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών, οι ενδείξεις, η χειρουργική τεχνική, τα ποσοστά των γενικότερων επιπλοκών, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις και οι στρατηγικές αποκατάστασης.

Συμπεριελήφθησαν 24 μελέτες με την πλειοψηφία τους να είναι μελέτες επιπέδου τεκμηρίωσης IV.  Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 33,9 ± 9,7 έτη (εύρος 12 έως 78) και το 48,2% αυτών ήταν άνδρες.  Η μέση περίοδος παρακολούθησης ήταν 30,2 ± 19,1 μήνες.  Οι 62 ασθενείς ανέφεραν μία κάκωση του αιδοιϊκού νεύρου (1,8%) μετεγχειρητικά, και σε όλους αυτή αποκαταστάθηκε μέσα σε έξι εβδομάδες έως τρεις μήνες.  Από τις επτά μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε μία συσκευή αντιστήριξης του περινέου, οι 20 ασθενείς διαγνώστηκαν με κάκωση του αιδοιϊκού νεύρου (4,3%) σε αντίθεση με δύο μελέτες (189 ασθενείς) που ανέφεραν ποσοστό κάκωσης του αιδοιϊκού νεύρου 0,5% χωρίς τη χρήση της συσκευής αντιστήριξης του περινέου.  Σε δύο μελέτες αναφέρθηκε ο χρόνος της έλξης κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης με τη μέση διάρκειά της να κυμαίνεται από 98 έως 68 λεπτά και το ποσοστό επιπλοκών από 10 και 6,6%, αντίστοιχα.

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι η κάκωση του αιδοιϊκού νεύρου δεν είναι μία σπάνια επιπλοκή μετά από αρθροσκόπηση ισχίου με το αναφερόμενο ποσοστό σε αυτήν την ανασκόπηση να βρίσκεται στο 1,8%.  Οι δυνητικοί παράγοντες κινδύνου μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τη χρήση μιας συσκευής αντιστήριξης του περινέου και μεγάλους χρόνους έλξης.  Σε όλες οι αναφερόμενες περιπτώσεις υπήρξε πλήρης αποκατάσταση στο  μέγιστο διάστημα των τριών μηνών.  Οι συγγραφείς συμπέραναν επίσης ότι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την πιθανότητα αυτής της επιπλοκής αν και το ποσοστό εμφάνισής της είναι πάρα πολύ μικρό.

Πηγή: Habib A, Haldane CE, Ekhtiari S, de Sa D, Simunovic N, Belzile EL, Ayeni OR. Pudendal nerve injury is a relatively common but transient complication of hip arthroscopy. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2017 Nov 8.  Review.

Για περισσότερα επισκεφτείτε το www.alexandrostzaveas.gr