Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Η αρθροσκοπική έναντι της ανοικτής θεραπείας μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου cam: μία προοπτική κλινική μελέτη κοόρτης

Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να διευκρινίσει εάν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ασθενών που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου με αυτούς που υπεβλήθησαν σε ανοικτή χειρουργική τεχνική εξάρθρωσης του ισχίου για τη θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (femoroacetabular impingement syndrome-FAI), ο καθορισμός των μεταβλητών παραγόντων που σχετίζονταν σημαντικά με τη λειτουργικότητα του ισχίου πριν από τη χειρουργική επέμβαση και αυτών που σχετίζονταν με το τελικό λειτουργικό αποτέλεσμα μετεγχειρητικά.

Οι συγγραφείς επέλεξαν 198 ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με αρθροσκοπική είτε με ανοικτή χειρουργική τεχνική και με ελάχιστο χρόνο παρακολούθησης τους 59 μήνες.  Τα κριτήρια συμπερίληψης ήταν ηλικίες 18 έως 50 έτη, η μεμονωμένη μορφολογία μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου cam και η πλήρης κλινική και ακτινολογική τεκμηρίωση.  Τα στοιχεία υποκειμενικής αξιολόγησης από τους ασθενείς εκτιμήθηκαν με την κλίμακα αξιολόγησης του ισχίου nonarthritic hip score-NAHS).  Έγινε σύγκριση της προεγχειρητικής με τη μετεγχειρητική βαθμολογία της κλίμακας αυτής, των γωνιών άλφα (alpha angles), και του ποσοστού των επιπλοκών.  Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν οι κατάλληλες στατιστικές μέθοδοι για την τελική επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Η μέση γωνία άλφα βελτιώθηκε από τις 71,5° στις 40,8° και η μέση βαθμολογία NAHS βελτιώθηκε από το 50 στο 83, με καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες.  Διαπιστώθηκε ένα ποσοστό επιρροής 16,9% στην προεγχειρητική βαθμολογία που εξηγήθηκε από τις μεταβλητές του φύλου, την προεγχειρητική γωνία άλφα, την παρουσία εκφυλιστικών βλαβών και την ηλικία.  Η αναλογία του ποσοστού επιρροής στην κλίμακα αξιολόγησης NAHS μετεγχειρητικά ήταν 62,8% και αυτή αποδόθηκε στους μεταβλητούς παράγοντες της προεγχειρητικής βαθμολογίας, τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης και τη γωνία άλφα.  Το ποσοστό επιπλοκών ήταν 7%.

Η χειρουργική της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική για την βελτίωση των συμπτωμάτων του ασθενή.  Δεν υπήρχαν διαφορές στα κλινικά ή ακτινολογικά αποτελέσματα μεταξύ των δύο τεχνικών. 


Πηγή: Rego PA, Mascarenhas V, Oliveira FS, Pinto PC, Sampaio E, Monteiro J. Arthroscopic versus open treatment of cam-type femoro-acetabular impingement:retrospective cohort clinical study. Int Orthop. 2018 Jan 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.