Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Η αρθροσκόπηση ισχίου για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση σε έναν στρατιωτικό πληθυσμό

Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο ισχίο και πρώιμη εκφύλιση της άρθρωσης.  Υπάρχουν λίγες αναφορές στα αποτελέσματα της αρθροσκόπησης ισχίου για τη θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης στον στρατιωτικό πληθυσμό.  Μία πρόσφατη μελέτη είχε ως σκοπό τη σύγκριση των δημογραφικών στοιχείων των ασθενών με τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα μετά από αρθροσκόπηση ισχίου και τη συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση και να ανιχνεύσει τους προεγχειρητικούς παράγοντες κινδύνου για μη ικανοποιητικά αποτελέσματα.  Η υπόθεση ήταν ότι συγκεκριμένα προεγχειρητικά χαρακτηριστικών ασθενών μπορεί να αποτελούν παράγοντες πρόβλεψης για μη ικανοποιητικά αποτελέσματα και ότι τα πτωχά αυτά αποτελέσματα μπορεί να σχετίζονται με μία υψηλή πιθανότητα για αποχώρηση από τον στρατό. 

Η μελέτη αυτή ήταν αναδρομική σε μία ομάδα στρατεύσιμων με ενεργά καθήκοντα, ηλικίας > 18 ετών που υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση ισχίου για συμπτωματική μηροκοτυλιαία πρόσκρουση από το 2009 έως το 2014.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 469 χειρουργικές επεμβάσεις (309 άρρενες και 160 θήλυ) με μέσο χρόνο παρακολούθησης 2,5 ετών.  Συνολικά το 39% ήταν ικανό να γυρίσει στα καθήκοντά του, το 18% βεβαιώθηκε ιατρικά ότι μπορεί να επιστρέψει στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες, αλλά δεν μπόρεσε να επιστρέψει στα ενεργά καθήκοντα, και στο 43% απαιτήθηκε παραπομπή στις επιτροπές ανικανότητας.

Ο αυξημένος βαθμός στον στρατιωτικό και το άρρεν φύλο ήταν θετικοί παράγοντες πρόβλεψης, ενώ τα ψυχιατρικά προβλήματα, η επαναληπτική χειρουργική θεραπεία, η ταυτόχρονη τενοτομή του λαγονοψοίτη, οι πολλαπλές συνυπάρχουσες ιατρικές παθήσεις και ο γενικευμένος πόνος στη λεκάνη αποτελούσαν αρνητικούς παράγοντες πρόβλεψης για την επιστροφή στα καθήκοντα. 

Η μελέτη έδειξε ότι η αρθροσκόπηση ισχίου για τη θεραπεία της συμπτωματικής μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης βελτιώνει αποτελεσματικά τα συμπτώματα του πόνου  αλλά και την αναφερόμενη από τον ασθενή συνολική λειτουργικότητα, όμως δείχνει χαμηλότερης ποιότητας αποτελέσματα στην πλήρη και χωρίς περιορισμούς επιστροφή στα ενεργά καθήκοντα στον γενικό στρατιωτικό πληθυσμό.  Τα υποκείμενα ψυχιατρικά προβλήματα, το γυναικείο φύλο και η καθιστική εργασία σχετίζονται με χαμηλότερα αποτελέσματα. 

Πηγή: Thomas DD, Bernhardson AS, Bernstein E, Dewing CB.  Hip Arthroscopy for Femoroacetabular Impingement in a Military Population.  Am J Sports Med. 2017.


Για περισσότερα επισκεφτείτε το www.alexandrostzaveas.gr

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η αρθροσκοπική θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης στους εφήβους παρέχει σημαντική κλινική βελτίωση

Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν ο καθορισμός της κλινικά σημαντικής διαφοράς και κέρδους στους εφήβους που υποβάλλονται σε αρθροσκοπική θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. 

Έγινε ανασκόπηση ενός μητρώου χειρουργικών επεμβάσεων διαφύλαξης του ισχίου προκειμένου να ανιχνευθούν οι αρθροσκοπήσεις ισχίου που πραγματοποιήθηκαν για μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.  Εξαιρέθηκαν ασθενείς με προυπάρχουσες καταστάσεις στο ισχίο, όπως επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής και νόσο Legg-Calve-Perthes.  Όλοι οι ασθενείς ήταν 18 ετών ή νεότεροι.  Για την κλινική αξιολόγηση των ασθενών χρησιμοποιήθηκαν οι συνήθεις κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου modified Harris Hip Score, το Hip Outcome Score και το International Hip Outcome Tool.

Συμπεριλήφθηκαν 47 έφηβοι.  Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν θήλυ, με μέση ηλικία τα 16,5 έτη. 

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι οι έφηβοι που υποβάλλονται σε αρθροσκοπική θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης επιτυγχάνουν σημαντική κλινική βελτίωση.  Διαπίστωσαν, επίσης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων εμφανίζουν αυξημένη βαθμολογία στις κλίμακες αξιολόγησης.  

Πηγή: Nwachukwu BU, Chang B, Kahlenberg CA, Fields K, Nawabi DH, Kelly BT, Ranawat AS. Arthroscopic Treatment of Femoroacetabular Impingement in Adolescents Provides Clinically Significant Outcome Improvement. Arthroscopy. 2017 Jun 13.

Για περισσότερα επισκεφτείτε το www.alexandrostzaveas.gr


Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ο ισχιο-τροχαντηρικός χώρος (μείζονας τροχαντήρας- ισχιακός κλάδος): μία δυνητική αιτία εξωαρθρικής πρόσκρουσης στην οπίσθια περιοχή του ισχίου


Το ισχίο σε ουδέτερη θέση, όπως φαίνεται σε πρόπλασμα.
Ο οπίσθιο-τροχαντηρικός πόνος συμβαίνει στο περίπου 23% των γυναικών και το 9% των ανδρών, αλλά η αιτιολογία του δεν έχει καθοριστεί πλήρως.  Ως αίτιο του πόνου έχει περιγραφεί η ισχιομηριαία πρόσκρουση, δηλαδή η ανώμαλη επαφή μεταξύ του ελάσσονα τροχαντήρα και της έξω περιοχής του ισχιακού κλάδου της λεκάνης, όταν το ισχίο έρχεται σε συνδυασμό έκτασης, προσαγωγής και εξωτερικής στροφής. Έχει διατυπωθεί ευρέως η υπόθεση ότι επαναλαμβανόμενα επεισόδια τέτοιων κινήσεων μπορεί να βλάψουν τον τετράγωνο μηριαίο μυ και το ισχιακό νεύρο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον οπίσθιο πόνο του ισχίου που μπορεί να αντανακλά και στην οπίσθια περιοχή του μηρού.

Ωστόσο, πρόσφατα έχει περιγραφεί ένα άλλο αίτιο οπισθίου ή οπισθο-τροχαντηρικού πόνου που προκαλείται από την πρόσκρουση μεταξύ του ισχιακού κλάδου και του μείζονα τροχαντήρα. 

Ο ισχιο - τροχαντηρικός χώρος, όπως φαίνεται με το ισχίο
σε κάμψη, έξω στροφή και μερική απαγωγή. 
Υπό ειδικές συνθήκες, ο μείζων τροχαντήρας μπορεί
να έρθει σε επαφή με τον ισχιακό κλάδο
και να προκληθεί πρόσκρουση.
Σύμφωνα με το νέο αυτό μοντέλο πρόσκρουσης, η κίνηση που πυροδοτεί τον μηχανισμό αυτόν είναι όταν το ισχίο έρχεται σε κάμψη, εξωτερική στροφή και απαγωγή.  Τέτοια πρόσκρουση έχει περιγραφεί σε περιπτώσεις με ιστορικό νόσου Legg-Calve-Perthes, αν και στην περίπτωση αυτή έχει περιγραφεί με διαφορετικό πρότυπο επαφής.  Στις περιπτώσεις με Legg-Calve-Perthes η εξωαρθρική πρόσκρουση συμβαίνει, καθώς η άνω περιοχή του μείζονα τροχαντήρα έρχεται σε επαφή με την έξω περιοχή του λαγόνιου οστού με το ισχίο σε απαγωγή και έκταση. 

Η καινοφανής αυτή πηγή εξωαρθρικής πρόσκρουσης στο ισχίο, μεταξύ του μείζονα τροχαντήρα και του ισχιακού κλάδου, έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία ως αίτιο οπισθο-τροχαντηρικού πόνου, καθώς είναι αρκετά συχνή ειδικά στις μεσήλικες γυναίκες.  Έχουν περιγραφεί αρκετά αίτια οπισθο-τροχαντηρικού πόνου, στην περιοχή του γλουτού και με αντανάκλαση στο κάτω άκρο.  Αξίζει να αναφερθεί το σύνδρομο απιοειδούς (deep gluteal syndrome) που προκαλείται ουσιαστικά από ινοαγγειώδεις ταινίες ή από ανατομική παραλλαγή του απιοειδούς μυός που προκαλεί πίεση στο ισχιακό νεύρο.  Το σύνδρομο αυτό μπορεί να προκληθεί από κινήσεις της καθημερινότητας, όπως κατά τη διάρκεια βαθέος καθίσματος, το κάθισμα σταυροπόδι αλλά και σε θέσεις των ισχίων κατά την σεξουαλική πράξη.

Πηγή: Benjamin R. Kivlan, RobRoy L. Martin, Hal D. Martin.  Defining the greater trochanter-ischial space: a potential source of extra-articular impingement in the posterior hip region.  J Hip Preserv Surg (2016) 3 (4): 352-357


Για περισσότερα επισκεφτείτε το www.alexandrostzaveas.gr