Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Η υπερκάλυψη στην επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής: μία μελέτη κοόρτης

Κατά το παρελθόν έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι σε περιπτώσεις επιφυσιολίσθησης  της μηριαίας κεφαλής υπάρχει η υπερκάλυψη της μηριαίας κεφαλής από μία βαθιά και σε πρόσθια απόκλιση κοτύλη και ότι αυτός είναι ένας προδιαθεσικός μηχανικός παράγοντας.  Στο παρόν άρθρο μελετήθηκε το βάθος της κοτύλης, η επικάλυψη και η απόκλιση σε ισχία ασθενών με μονόπλευρη επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής.  Οι μετρήσεις αυτές έγιναν στο αντίστοιχο, μη πάσχον ισχίο, αλλά και σε υγιή ισχία ομάδας ελέγχου.

Ανασκοπήθηκαν 36 ασθενείς που υπέστησαν μονόπλευρη επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής και συγκρίθηκαν με 36 άτομα ελέγχου με ίδιο φύλο και ηλικία.  Μετρήθηκαν σε αξονική τομογραφία ο λόγος βάθους-πλάτους της κοτύλης (acetabular depth-width ratio), η έξω γωνία κέντρου-παρυφής (lateral center-edge angle), η γωνία οπισθίου τομέα της κοτύλης (anterior and posterior acetabular sector angle) και ο προσανατολισμός της κοτύλης (10mm) άπω του ψηλότερου σημείου του θόλου της κοτύλης και στο επίπεδο του κέντρου της μηριαίας κεφαλής.  Πραγματοποιήθηκε επίσης στατιστική επεξεργασία για όλες τις μετρήσεις.

Η ανάλυση των μετρήσεων κατέδειξε ότι στην επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής, η κοτύλη έχει μειωμένο πρόσθιο προσανατολισμό αλλά δεν είναι βαθύτερη ούτε και υπάρχει υπερκάλυψη της μηριαίας κεφαλής από αυτήν.  Χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να ξεκαθαριστεί εάν η οπίσθια απόκλιση της κοτύλης αποτελεί την κυρίαρχη ανωμαλία που επηρεάζει τον μηχανισμό της επιφυσιολίσθησης της μηριαίας κεφαλής ή αν υπάρχει μία προσαρμοστική ανταπόκριση στην επιφυσιολίσθηση.  Τα στοιχεία της μελέτης αυτής προτείνουν ότι στο αντίστοιχο, μη πάσχον ισχίο σε ασθενείς με επιφυσιολίσθηση της μηριαίας κεφαλής υπάρχει μία φυσιολογική ανατομική της κοτύλης.

Πηγή: Hesper T, Bixby SD, Kim YJ, Yen YM, Bowen G, Miller P, Millis MB, Novais EN.  Acetabular Retroversion, but Not Increased Acetabular Depth or Coverage, in Slipped Capital Femoral Epiphysis: A Matched-Cohort Study.  J Bone Joint Surg Am. 2017

Για περισσότερα επισκεφτείτε το www.alexandrostzaveas.gr


Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Η ακρίβεια της με πλοήγηση αφαίρεσης βλάβης μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου cam: μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη

Η πλοήγηση στην ορθοπαιδική χειρουργική είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα τα τελευταία χρόνια.  Με τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται ένα σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή με αισθητήρες που έχει στόχο τη μεγαλύτερη ακρίβεια σε διάφορες χειρουργικές τεχνικές, κυρίως της ολικής αρθροπλαστικής.  Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες σε διάφορα ερευνητικά κέντρα να χρησιμοποιηθεί η τεχνική της πλοήγησης και στην αρθροσκόπηση ισχίου προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ακρίβεια στην αφαίρεση των οστικών παραμορφώσεων. 

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις η κύρια αιτία για επαναληπτική αρθροσκόπηση ισχίου είναι η ανεπαρκής αφαίρεση οστού σε ασθενείς με σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.  Ο στόχος μίας πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης ήταν η σύγκριση της αφαίρεσης βλάβης μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης της συμβατικής αρθροσκοπικής τεχνικής με την τεχνική της πλοήγησης.

Χρησιμοποιήθηκαν δύο προοπτικά επιλεγμένες και τυχαιοποιημένες ομάδες, η πρώτη με 15 ασθενείς (πλοήγηση) και η δεύτερη με 14 (συμβατική αρθροσκόπηση).  Διενεργήθηκαν προεγχειρητικά μία αξονική τομογραφία και μία μαγνητική τομογραφία ισχίων σε όλες τις περιπτώσεις προκειμένου να  συγκριθούν οι γωνίες α, το εύρος κίνησης και να καθοριστεί το τρισδιάστατο χειρουργικό πλάνο της αφαίρεσης οστού από τον μηριαίο αυχένα.

Μετεγχειρητικά, η μέση γωνία α βελτιώθηκε σημαντικά στην ομάδα με την πλοήγηση σε σχέση με την ομάδα της συμβατικής αρθροσκοπικής τεχνικής (55° έναντι 66°, p = 0,023), ειδικά κατά την 12η ώρα (45° έναντι 60°, p = 0,041).  Ωστόσο, ο χρόνος της τοποθέτησης του ασθενή αλλά και η έκθεση στην ακτινοβολία ήταν σημαντικά μεγαλύτερα στην ομάδα με την πλοήγηση.

Η υπό πλοήγηση χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση τύπου cam και βοηθάει στην επαναφορά της φυσιολογικής ανατομίας, ωστόσο, όχι χωρίς μειονεκτήματα.  Απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά.

Πηγή: Van Houcke J, Khanduja V, Nakano N, Krekel P, Pattyn C, Audenaert E.  Accuracy of navigated cam resection in femoroacetabular impingement: A randomised controlled trial.  Int J Med Robot. 2017.


Για περισσότερα επισκεφτείτε το www.alexandrostzaveas.gr

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Τα αποτελέσματα της αρθροσκοπικής θεραπείας της υπακάνθιας πρόσκρουσης (Anterior Inferior Iliac Spine (AIIS) - Subspine Hip Impingement)

Ενώ η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι μία καλώς αναγνωρισμένη πάθηση του ισχίο, η υπακάνθια πρόσκρουση (subspine impingement) είναι μία μορφή πρόσκρουσης που δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως και μπορεί να αποτελεί μία σημαντική πηγή προβλημάτων στην άρθρωση του ισχίου.

Ο σκοπός μίας πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης ήταν η διερεύνηση των αποτελεσμάτων μετά από αρθροσκοπική θεραπεία της υπακάνθιας πρόσκρουσης σε ασθενείς χωρίς μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.

Έγινε ανασκόπηση ενός προοπτικού μητρώου από χειρουργικές επεμβάσεις διαφύλαξης του ισχίου προκειμένου να ταυτοποιηθούν ασθενείς που υπεβλήθησαν σε αρθροσκοπική αποσυμπίεση της υπακάνθιας πρόσκρουσης χωρίς ταυτόχρονη θεραπεία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.  Για την κλινική αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκαν οι κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου Harris Hip Score, Hip Outcome Score και Hip Outcome tool-33.  Δεν συμπεριελήφθησαν ασθενείς με παρακολούθηση μικρότερη του ενός έτους.

Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 33 ασθενείς με μέση παρακολούθηση τους 19,1 μήνες (εύρος 12 έως 44).  Όλοι οι ασθενείς ήταν θήλυ και σε όλους συνυπήρχε ρήξη επιχειλίου χόνδρου. 

Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι αν και υπάρχει μία παύση στα αποτελέσματα της υπακάνθιας πρόσκρουσης στη βιβλιογραφία, η μελέτη αυτή δείχνει ότι η μεμονωμένη υπακάνθια πρόσκρουση μπορεί να αποτελεί αίτιο σοβαρών προβλημάτων στο ισχίο ακόμα και με την απουσία της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.  Οι ασθενείς με μεμονωμένη υπακάνθια πρόσκρουση είναι πολύ πιθανό να είναι γυναίκες και παρουσιάζονται με χαμηλή βαθμολογία στις κλίμακες αξιολόγησης του ισχίου.  Με την αρθροσκοπική θεραπεία μπορεί να παραχθούν πολύ καλά αποτελέσματα.

Πηγή: Nwachukwu BU1, Chang B1, Fields K1, Rinzler J1, Nawabi DH1, Ranawat AS1, Kelly BT1.  Outcomes for Arthroscopic Treatment of Anterior Inferior Iliac Spine (Subspine) Hip Impingement.  Orthop J Sports Med. 2017


Για περισσότερα επισκεφτείτε το www.alexandrostzaveas.gr