Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Η ακρίβεια της με πλοήγηση αφαίρεσης βλάβης μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης τύπου cam: μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη

Η πλοήγηση στην ορθοπαιδική χειρουργική είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα τα τελευταία χρόνια.  Με τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται ένα σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή με αισθητήρες που έχει στόχο τη μεγαλύτερη ακρίβεια σε διάφορες χειρουργικές τεχνικές, κυρίως της ολικής αρθροπλαστικής.  Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες σε διάφορα ερευνητικά κέντρα να χρησιμοποιηθεί η τεχνική της πλοήγησης και στην αρθροσκόπηση ισχίου προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ακρίβεια στην αφαίρεση των οστικών παραμορφώσεων. 

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις η κύρια αιτία για επαναληπτική αρθροσκόπηση ισχίου είναι η ανεπαρκής αφαίρεση οστού σε ασθενείς με σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης.  Ο στόχος μίας πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης ήταν η σύγκριση της αφαίρεσης βλάβης μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης της συμβατικής αρθροσκοπικής τεχνικής με την τεχνική της πλοήγησης.

Χρησιμοποιήθηκαν δύο προοπτικά επιλεγμένες και τυχαιοποιημένες ομάδες, η πρώτη με 15 ασθενείς (πλοήγηση) και η δεύτερη με 14 (συμβατική αρθροσκόπηση).  Διενεργήθηκαν προεγχειρητικά μία αξονική τομογραφία και μία μαγνητική τομογραφία ισχίων σε όλες τις περιπτώσεις προκειμένου να  συγκριθούν οι γωνίες α, το εύρος κίνησης και να καθοριστεί το τρισδιάστατο χειρουργικό πλάνο της αφαίρεσης οστού από τον μηριαίο αυχένα.

Μετεγχειρητικά, η μέση γωνία α βελτιώθηκε σημαντικά στην ομάδα με την πλοήγηση σε σχέση με την ομάδα της συμβατικής αρθροσκοπικής τεχνικής (55° έναντι 66°, p = 0,023), ειδικά κατά την 12η ώρα (45° έναντι 60°, p = 0,041).  Ωστόσο, ο χρόνος της τοποθέτησης του ασθενή αλλά και η έκθεση στην ακτινοβολία ήταν σημαντικά μεγαλύτερα στην ομάδα με την πλοήγηση.

Η υπό πλοήγηση χειρουργική επέμβαση είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς με μηροκοτυλιαία πρόσκρουση τύπου cam και βοηθάει στην επαναφορά της φυσιολογικής ανατομίας, ωστόσο, όχι χωρίς μειονεκτήματα.  Απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά.

Πηγή: Van Houcke J, Khanduja V, Nakano N, Krekel P, Pattyn C, Audenaert E.  Accuracy of navigated cam resection in femoroacetabular impingement: A randomised controlled trial.  Int J Med Robot. 2017.


Για περισσότερα επισκεφτείτε το www.alexandrostzaveas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.